
Biserica Adormirea Maicii Domnului "Militari I" se afla in partea de vest a orasului Bucuresti, intr-o incinta ramasa intre blocurile din zona cuprinsa intre Str. Virtutii si Str. Apeductului.
Biserica a fost construita in anul 1886, in zilele Mitropolitului Calinic Miclescu, din fondurile donate de negustorul Nicolae Manolescu si sotia sa Anastasia, care o si inzestreaza cu toate cele necesare cultului. In acelasi an biserica este pictata in ulei de pictorul Colonitiu Nicolae. In anul 1927 biserica a fost reparata si repictata.
Biserica Adormirea Maicii Domnului Militari I
Devenind neincapatoare, in anul 1943 s-a marit biserica in forma in care este astazi iar in anul 1967 in vremea Preafericititului Parinte Patriarh Justinian, la indemnul celor doi preoti: Stefan Lefter si Constantin Nitescu, cu ajutorul Consiliului si Comitetului Parohial, s-a pictat partea nou zidita si s-a restaurat pictura veche de catre pictorul Dumitru Hornung.
In ziua de 10 noiembrie 1968, biserica s-a resfintit prin slujba arhiereasca de catre Preasfintitul Episcop Antim Targovisteanul, Vicar Patriarhal inconjurat de un sobor de preoti.
Biserica Adormirea Maicii Domnului Militari I
In anul 1991, prin osardia preotului paroh Dumitru lordache, s-a completat cu pridvorul inchis, pictat in 1996. In acelasi an s-a restaurat pictura intregii biserici de catre pictorul bisericesc Elena Vasilescu.
In anul 2002, s-a construit in incinta, prin grija preotilor slujitori, un aghiasmatar.
Biserica Adormirea Maicii Domnului Milirtari I
Prin osardia preotilor slujitori: Pr. Protoiereu Dumitru Iordache, Pr. Paroh Stefan Buchiu si Pr. Marin Moldoveanu, precum si a enoriasilor acestei parohii, a fost restaurata pictura intregii biserici in anul 2005, de pictorii Irina si Ion Neacsu.
Biserica Adormirea Maicii Domnului Militari I
Slujba de resfintire a bisericii a fost savarsita de catre Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor din incredintarea Preafericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in ziua de 13 noiembrie 2005.
Biserica Adormirea Maicii Domnului Militari I
Biserica are un plan treflat, cu dimensiuni generale de 30 x 10 - 13 m, o turla-Pantocrator si un turn amplasat in partea din fata a naosului. Ambele sunt octogonale. Intrarea in pridvorul inchis adaugat pe fatada de vest, se face printr-o usa cu arcada in plin cintru, flancata de cate doi pilastri ce sustin un antablament, peste care se ridica frontonul incoronat pe acrotera cu o cruce.
Biserica Adormirea maicii Domnului Militari I
Pridvorul, este acoperit cu o calota sferica sprijinita pe patru arce in plin cintru. Incaperile urmatoare -pronaosul si naosul - sunt acoperite cu bolti aplatizate, sprijinite pe arce "in maner de cos". Ferestrele sunt impodobite la interior cu vitralii. Tampla este lucrata in lemn, fiind inalta de 4 metri.
Biserica Adormirea Maicii Domnului Militari I
Fatadele sunt alcatuite cu elemente de arhitectura neoclasica: pilastri dorici, frontoane care incheie supralargirile laterale ale pronaosului datand din prima faza a constructiei s.a.